Příprava kvasu ze švestek Králem ovocných destilátů je u nás slivovice. K její výrobě jsou nejvhodnější dobře vyzrálé a zdravé plody švestek. Do kvasu se švestky sklízejí co nejpozději, aby měly málo kyselin a mnoho cukrua také aromatických látek. Dobře vyzrálé švestky by měly mít obsah cukru vyšší než 8-9%. K výrobě švestkového kvasu lze využít švestky celé nebo rozdrcené. Pokud plody rozdrtíme, probíhá kvašení rychleji. Pecky zásadně nedrtíme! Někteří zahrádkáři nechávají švestky kvasit loupané a bez pecek. Odpeckování plodů je pracné a výsledek bývá spíše negativní, protože t...
Pálení
Postup pálení
Přivezený kvas se přečerpá do předehřívací nádoby, kde dojde k předehřátí vodou z chladiče. Předehřátý kvas se přepustí do vařáku, kde se zahřívá na teplotu 95°C plynovým otopem. Vzniklé destilační páry proudí do nerezového aparátu, rektifikační kolony, jejichž část je výplňová, deflegmátor má uvnitř měděný trubkový svazek, katalyzátor má měděnou výplň. Protože může být požadována menší dělicí schopnost rektifikační části, je doplněna možnosti přepouštět zpětný tok o jedno, případně dvě patra kolony bypasem zpětného toku. Pára vstupuje z vařáku do kolony z bo...
2 položek celkem